COM AFECTA EL TABAC AL CERVELL?

Els cigarrets i altres formes de tabac (cigarret electrònic, purs,...)  contenen nicotina. La nicotina és una droga addictiva que s'absorbeix fàcilment en el corrent sanguini al mastegar, inhalar o fumar tabac.

Un fumador típic inhala 10 vegades el fum del cigarret metre fuma, aproximadament durant 5 minuts. De tal manera, una persona que fuma 1.5 paquets (30 cigarrets) per dia, rep 300 inhalacions de nicotina diàries.

Una vegada al torrent sanguini, la nicotina estimula immediatament les glàndules suprarenals, les quals alliberen l'hormona de l’adrenalina. L'adrenalina estimula el sistema nerviós central i augmenta la pressió arterial, la respiració i la freqüència cardíaca.
Igual que la cocaïna, l'heroïna i la marihuana, la nicotina augmenta els nivells de dopamina. La dopamina és un neurotransmissor que afecta les vies de gratificació i plaer del cervell.
 

En el cas de molts dels consumidors de tabac, els canvis a llarg termini en el cervell induïts per l'exposició crònica (al llarg del temps) a la nicotina acaben produint addicció, una malaltia que es caracteritza per la recerca i el consum compulsius de la droga tot i les conseqüències negatives que comporta. Els estudis suggereixen que el fum de tabac conté compostos addicionals com l'acetaldehid que poden augmentar els efectes de la nicotina sobre el cervell.

Quan una persona addicta a la nicotina tracta de deixar l'hàbit de fumar, passa a tindre símptomes de la síndrome d'abstinència, com ara, irritabilitat, dificultat per prestar atenció, augment de la fam, .... Hi ha tractaments que pot ajudar als fumadors a controlar aquests símptomes i així ajudar a deixar de fumar.

                                                                                              National Institute On Drug Abuse

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dos alumnes del CEIP Carmelo Ripoll guanyen el concurs de cartells de prevenció del consum d’alcohol

LA UPCCA DE LA MANCOMUNITAT ORGANITZA ELS MATERIALS PREVENTIUS ESCOLARS EN PLATAFORMES ONLINE PER FACILITAR L'ACCÉS DELS CENTRES EDUCATIUS

Dia Mundial Sense Tabac 2022, cartells finalistes i guanyador